Хочу написати пару слів про свій не сильно багатий досвід знайомства зі світом китайського чаю. Не можу сказати, що перепив усі види китайського чаю, але основні спробував мабуть всі. Починав з зелених чаїв, потім зрозумів, що це не моє. На випадок якщо сильно захочеться освіжаючого зеленого чаю влітку виділив для себе 2 сорта: 1)Тай Пін Хоу Куй - найкраще смакує свіжим, дуже освіжаючий, аромат скошеної трави та весняних квітів. 2) Лун Дзін (Колодязь Дракона) - теж дуже освіжаючий, але більш багатогранний ніж тай пін хоу куй, може мати різні фруктові та інші відтінки. Після зелених пішли білі. Цю категорію чаїв я полюбив відразу й до сих пір регулярно п`ю. Найбіль цікаві для мене з цієї категорії витримані білі з Фудіну. Хороший витриманий білий чай стає темного кольору, настій стає солодким, в ньому не повинно бути гіркоти, з'являється глубина в смаку та ароматі. Полюбляю також свіжий білий чай різних сортів: Бай Мудань, Шоу Мей, Інь Чжень. Зауважу, що білий хороший чай може бути як розсипний так і пресований. Далі ще одна улюблена категорія - червоні чаї. Тут можна писати дуже довго, багато сортів подобаються, дуже різний смак, різні регіони, тема окремого посту... Основна маса хороших червоних чаїв розсипні, якщо пресовані - 90% низькосортний чай або лом. Далі Улуни - категорія ще більша за червоні, теж дуже полюбляю Уішанські улуни, Гуандунські, Тайванські, менше улуни з Ансі. Формат розсипні, якщо пресований то по аналогії з червоними - 90% що низкосортний лом, купаж декількох різних сортів. Далі Пуери, - дуже специфічна категорія чаїв (сюди ж добавлю і Хей Ча з золотою пліснявою), яку я так і не полюбив, хоча перепробував дуже багацько. Якщо коротко про факти - чай пуер (пресований у блини чи цегляної форми, чи форму гриба, гнізда та інш, може бути розсипний без пресовки) чи не найстаріший чай , був вигаданий ще за сивої давнини з метою 1) довготривалого зберігання. Чай після пресовки має майже необмежений термін зберігання та довго не втрачає свіжість. 2) Спресований чай було зручніше транспортувати в торгових караванах. 3) Правильно витриманий роками (8-10 й більше років) шен пуєр за рахунок безпреревного процесу ферментації в блині, який забезпечують деякі види бактерій та грибів, стає з роками "витриманим" шен пуером з глибоким смаком та ароматом, складним післясмаком. Шу пуер - це імітація витриманого шену. Прискорення процесу ферментації відбавається за рахунок скирдування чая в "сілосній кучі" до процесу пресовки. Технологія була вигадана в Китаї в 70-х роках XX століття. За великим рахунком шу пуер це підробка під витриманий шен. Від себе добавлю, що шу пуер і не схожий на витриманий шен. Смак та аромат шу пуера часто затхлий, підвальний, деревний, грибний. Дія на організм шу пуера різка, сильна, на зразок кави, а може й сильніша. Сировина з якої виготовляється масовий шу пуер взагалі не витримує критики, що туди тільки не йде, разом з лобковим волоссям китайських колхозників, які скирдують ті кучі :D . Шен більш цікавий продукт, але через брак хорошої сировини з диких старих дерев та популярізації тайванцями в 90-х роках ХХ століття витриманого шену шанс за недорого придбати блин 357 грамів з хорошої сировини 0.0% Але якщо вам вдасться знайти справжній шен з диких чайних дерев юннанських джунглів то ви зрозумієте, що його цінують насамперед не за смак, а за ту насправді сильну дику енергію, яка є в рослинах у таких місцях як джунглі, де боротьба за життя відбувається буквально на кожному міліметрі. Дія шена на організм взагалі не схожа на дію шу пуера. Все сказане -це особисто моя думка та мій смак! Фанатів пуеру прошу не нападати з контраргументами, бо я припускаю, що пуер може комусь дуже подобатися. :) Ще зі спостережень - якщо чай розсипний чи пресований продається в дуже гарній яскравій упаковці з позолотами та інш. - 95% вам намагаються продати низькогрейдовий, низькосортний або неліквідний чай. Чим гарніша упаковка - тим гірше чай, зазвичай це правило працює
Останній раз редагувалося: brawl (Пн 25 Травень 2020 - 16:27), всього регувалося 1 раз(-и)
Андрій-Бердичів, Volodymyr, Aklex та vates Поставили вподобайку
razorsedge Постоялець
Повідомлень : 905 Репутація : 576 Дата реєстрації : 12.03.2018 Вік : 35 Звідки : Львів
Прочитав із захопленням! Де би порадили замовити на пробу різніх китайских чаїв, і які конкретно для ознайомлення? Більше тягне до гіркуватих (Greenfield Flying Dragon в любому мазагині).
Сергій Постоялець
Повідомлень : 556 Репутація : 235 Дата реєстрації : 23.03.2018 Вік : 52 Звідки : Київ, Україна
Дякую друже Brawl за добрий та цікавий пост! Мені до вподоби як я вже зазначав раніше - це в першу чергу червоний чай, на другому місті темні улуни, а третє місце в рівної мірі посідають шен пуери, шу пуери, зелений та білий чай. Для комрада razorsedge - зверніть увагу на першу та другу сторінку теми - я там писав які саме чаї та де їх можна купувати. З повагою до усіх та приємного чаювання!
brawl Постоялець
Прочитав із захопленням! Де би порадили замовити на пробу різніх китайских чаїв, і які конкретно для ознайомлення? Більше тягне до гіркуватих (Greenfield Flying Dragon в любому мазагині).
я купую на yunnansourcing.com, moychay.ru (напевно є ще багато гарних продавців, але я звик до якості та надійностіцих Скотта та Сергія) та з деякими знайомими обмінюємося чаєм --------- На ebay, taobao краще купувати коли є чайний досвід. У місцевих купую чай рідко, бо дорожче виходить. Візьміть різного чаю по 10-25 грам на пробу. Якщо подобається Greenfield Flying Dragon то пробуйте зелені, а також молоді шен пуери, улуни: дун дін, алішань, те гуань інь, але не факт, що Greenfield Flying Dragon продовжить подобатися після китайських зелених, червоних та улунів )) Для орієнтиру по ціні: нормальний китайський чай коштує від 0.05 до 0.50 американських грошей за 1 грам. Особливо на початках рекомендую обмежитися цим діапазоном. Також не рекомендую починати з чаїв з різними домішками (жасмінові, квіткові, молочні улуни та інш).
Дмитрий Бувалий
Повідомлень : 492 Репутація : 466 Дата реєстрації : 14.12.2017 Вік : 53 Звідки : Одесса
Приобрёл это Шен Пуэр. Я в восторге. Очень приятный, мягкий Чай. Рекомендую! Вкус цветочный, с черносливом. Из минусов, сильная прессовка. Устал ковырять!)))
Ruslan, razorsedge, Сергій, brawl, Aklex та vates Поставили вподобайку
Сергій Постоялець
Повідомлень : 556 Репутація : 235 Дата реєстрації : 23.03.2018 Вік : 52 Звідки : Київ, Україна
Всегда пожалуйста! Обращайтесь если нужна будет подсказка - помогу чем смогу!
Прочитал тему и мне захотелось китайского чайку отведать. Поэтому хочу оживить тему. Хочу спросить товарища Сергея в каких местах покупаешь чай? Сайт laocha.com.ua теперь ведёт на секс блог :oops: , а на сайте http://tea-passion.com.ua сделал заказ но чего-то тишина, реквизитов для оплаты не присылают. :?:
Сергій Поставив вподобайку
Сергій Постоялець
Всегда пожалуйста! Обращайтесь если нужна будет подсказка - помогу чем смогу!
Прочитал тему и мне захотелось китайского чайку отведать. Поэтому хочу оживить тему. Хочу спросить товарища Сергея в каких местах покупаешь чай? Сайт laocha.com.ua теперь ведёт на секс блог :oops: , а на сайте http://tea-passion.com.ua сделал заказ но чего-то тишина, реквизитов для оплаты не присылают. :?:
Приветствую! Давно не заказывал чай в интернете, пью выдержанный из старых запасов, но иногда покупаю в магазине что-то новое: https://thetea.ua/ua/chaj-puer/ очень неплохой ассортимент! :97:
Minelay та razorsedge Поставили вподобайку
supernova Бувалий
Повідомлень : 119 Репутація : 2 Дата реєстрації : 03.08.2021 Звідки : Луцьк
Ого, тут є така тема) Я не так давно в чайній темі, може декілька років, але визначив поки для себе так - все, що від великих фабрик, навіть за великі гроші - сміття. В нас в Україні купити хороший чай надто важко. Realgoodtea, в принципі, більш-менш, max royko (https://www.instagram.com/maxroyko/), як на свої гроші, то хороший чай продає. Раніше мені знайомий напряму постачав, зараз вже такої можливості немає - навіть в Китаї обрати хороший чай дуже складно, а Україна це взагалі. Я планую замовити на https://bilasova.com.ua , відпишусь як там, якщо цікаво. Дуже хороший-хороший чай коштує, в Україні, в районі 15$ за 10 грам. В Китаї вартість приблизно 10 доларів за 10 грам.
Сергій Постоялець
На Али стоит покупать чаи? Вопрос знатокам Например; https://a.aliexpress.com/_9jlHlV
https://a.aliexpress.com/_AOwWRz
Я не знаток, але я б не став. Хоча це все надто суб єктивно, як і все в цьому світі) Поки я не спробував смак чудового чаю, мені і щось на зразок такого, який ви відправили, був чудовим. Тому якщо вам він буде смакувати, чому б і не пити його? А поки ви не спробуєте весь спектр чаїв від поганих до хороших, поки не навчитеся правильно заварювати і в правильному стані пити чай - не має сенсу витрачатися чи щось вишукувати. На правах реклами, наче буктопіка немає -- прочитав книжку The case against reality Donald Hoffman, для мене найглибша і наймудріша книжка серед усіх. Якби довелося прочитати за життя лише одну книгу, я б прочитав її. Якраз він і зводить слово "об єктивно" нанівець.
Сергій Постоялець
На Али стоит покупать чаи? Вопрос знатокам Например; https://a.aliexpress.com/_9jlHlV
https://a.aliexpress.com/_AOwWRz
Покупка чая на али - это лотерея, как повезёт, но я бы не рекомендовал. Тем более, цена в 300 грн за 357 граммовый блин слишком мала! Смотрите на чай стоимостью от 1700 грн за 357гр. Может повезёт, а может и нет. Всё же Юннань соурсинг наилучший сайт, или же непосредственно в Китае купить при случае.
Ruslan Поставив вподобайку
Minelay Частий гість
Повідомлень : 71 Репутація : 26 Дата реєстрації : 05.11.2017 Вік : 39 Звідки : Харьков
Вот попил проливами Дахунпао, заваривал кипятком 90-100 градусов, держал 10 сек, 15 сек, 30 сек, 1 мин. Заваривал во френчпрессе маленьком (на 300 мл), а в качестве чахая использовал чашку, что на весах стоит, положил 7 грамм чая, смотрите фото ниже.
Чего-то вкус соломы на всех заварках. Я было разочаровался, но потом, когда мыл, понюхал чашку и запах был вроде ванили+цветы (это было неожиданно). Теперь я в растерянности, вроде и не удивил чай, но и удивил. Теперь задаюсь вопросом:"Что я делаю не так, заваривая дхп?"
Сергій Постоялець
Первая заварка - промывочная 15-30 сек, вылить в раковину. 2 заварка - 30-40 сек, последующие с увеличением времени заварки на 10-20 сек. Можно попробовать титестерскую формулу: 1-3-5 минут. Если нет гайвани, можно использовать фарфоровую чашку с крышкой. Дозировка сухой заварки - 7гр на 100мл воды.
Ruslan Поставив вподобайку
Сергій Постоялець